Ce cumpără ApaServ din bani europeni. E vorba de peste un milion de euro

0
289

Operatorul de apă din Valea Jiului se modernizează. În baza proiectului european, ce are o valoare totală de circa 90 milioane de euro, se fac și investiții ce vizează dotarea ApaServ. Unul dintre contractele din marele proiect, care vizează exact investiții pentru intervenții și exploatare, a fost semnat joi. Acesta are o valoare de peste un milion de euro.

Dotări pentru buna funcționare a societății

Conducerea ApaServ Valea Jiului a semnat, joi, contractul de finanțare prin care operatorul de apă va beneficia de utilaje, echipamente și mașini. Peste un milion de euro este valoarea totală a investiției. Implementarea proiectului, ce are un termen de execuție de 11 luni, va aduce la ApaServ utilaje și echipamente de ultimă generație.

”Astăzi semnăm contractul de achiziție și furnizare echipamente și utilaje. Contractul semnat astăzi are o valoare de 6.412.680 lei, fără TVA. Cofinanțarea este asigurată în întregime de Consiliul Județean Hunedoara”, a declarat directorul ApaServ, Costel Avram.

Potrivit sursei citate, echipamentele și utilajele vor veni pe parcursul celor 11 luni cât are valabilitate contractul.

”Am scos la licitație și acest contract pentru a ne putea folosi cât mai repede de banii europeni pe care îi atragem. Avem nevoie de aceste utilaje, iar ele au fost eligibile în contractul mare”, a mai spus Avram.

 

1. Buldoexcavator buc. 1
2. Autovidanja 14 mc buc. 1
3. Autospeciala pentru intretinere captari de suprafata buc. 1
4. Autospeciala CCTV dotata cu hidrocuratitor buc. 1
5. Autolaborator pentru echipamente detectare pierderi in retele buc. 1
6. Autolaborator pentru calitatea apei buc. 1
7. Autocuratitor combinat 12 mc (8 mc namol + 4 mc apa) buc. 1
8. Generator electric de sudura portabil 250A – cu motor termic si remorca buc. 6
9. Generator electric trifazat 11kVA cu motor termic si remorca auto buc. 5
10. Aparat sudura PE cap la cap buc. 3
11. Aparat sudura PE-electrofuziune buc. 3
12. Motopompa 2” buc. 3
13. Motopompa 3″ buc. 3
14. Motocompresor buc. 2
15. Echipament de foraj orizontal, Dn 100 mm buc. 1
16. Obturatoare pneumatice pentru interventii la retelele de canalizare set 1
17. Autoutilitara SCADA buc. 1

Mai multe firme mari s-au asociat

Mai multe societăți de profil s-au asociat și au participat la licitația organizată de ApaServ. Așa se face că furnizorii și-au dat mâna, nu au existat contestații, iar contractul a putut fi semnat.

”Este un contract de furnizare complex, un contract care cumva a obligat asocierea mai multor firme. Sunt echipamente complexe, care din câte cunosc eu din piață, nu puteau fi furnizate de o singură companie. Sperăm să nu dezamăgim. Echipamentele sunt de ultimă tehnologie”, a declarat Cecilia Mazilu, reprezentanta SC Leader Eco SRL, liderul de asociere al firmelor ce vor livra echipamentele și utilajele la ApaServ.

Președintele ADI Apă Valea Jiului, Gheorghe Ile, susține că investițiile ApaServ sunt necesare.

”Valea Jiului are nevoie de reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare. Am văzut, în urmă cu câțiva ani, că pierderile de apă ajungeau la 45-50 la sută. Am gândit proiecte de investiții pentru reabilitarea rețelelor. Avem un proiect mai amplu. Nu putem întreține rețelele de apă potabilă și canalizare fără să avem utilaje de ultimă generație”, spune Ile.

Prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely, spune că și-ar dori ca toate contractele ApaServ să fie semnate în cel mai scurt timp.

”Mă bucur că ApaServ își demonstrează din nou viabilitatea și capacitatea de absorbție a fondurilor europene. Cred că aceste echipamente care vor intra în dotarea ApaServ sunt foarte utile celor de la exploatare”, a declarat prefectul Fabius Kiszely.

La semnarea contractului ApaServ a fost prezent și președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora. Instituția județeană asigură cofinanțarea proiectului. Este vorba de peste 128 mii lei.