Capii CEH gândesc ca pensionarii și conduc cu ”pilot automat”

0
1206

Când ești cap, nu prea ții cont de picioare. Complexul Energetic Hunedoara conține un ”complex” de problematici. De la unele de factură umană, comportamentală și de integritate până la cele strict de ordin profesional. Capii CEH sunt la acest moment aceiași doi: Viorel Stancu, pe postul de director general și Ioan Stamin Purcaru cu grad de președinte al Consiliului de Administrație. Ultimul, reprezentatul suprem al acționarului – statul român -care trebuie să vegheze la parcursul economic și tehnologic în cele mai optime variante. Doar că la nivel de Hunedoara, județul în care totul este posibil, dar nimic nu este normat sau reglementat, această teorie este ignorată. Cei doi au mai lucrat împreună. Se cunosc bine.

Filmul Viorel Stancu. Episodul pensionare.

Este director general. Pentru a treia oară, prin bunăvoința PSD, fiindcă nu a fost selectat de vreo firmă de recrutare specializată. Buletinul este în termen. Viorel Stancu, membru PSD, conduce CEH. Este adevărat, conform datelor economice și tehnologice, că nu știe nici el încotro îl duce. Știe doar că trebuie să țină de volan drept până pilotul automat îl va opri. E remunerat bine, pentru că nu abandonează vehiculul în mers. Veniturile lui bat spre 20.000 de lei. Nu contează. E de la stat, nu e de la români, se aud ecourile celor din grupul aplaudacilor.

Între timp Stancu caută pe piața liberă a vieții și vehicule stabile. Cum ar fi pensionarea. Prima dată, pe la sfârșitul lunii decembrie, directorul general s-a decis să-și construiască un garaj. Unul cu pereți antifonați și izolați termic. Și-a depus actele pentru pensionare. Codul numeric personal arată vreo ”50 de primăveri” în grădina din jurul casei din Bănița pe care o deține Viorel Stancu și despre care angajații CEH care au contribuit la buna pază a proprietății spun că are fundație solidă.

Din motive personale, Stancu și-a retras țidula de la Casă. Casa de pensii. Intenția de pensionare a fost înăbușită atunci când a anunțat că nu mai vrea să aibă acte de pensionar. Calculul hârtiei indica o pensie ce depășea 6.000 de lei. Dar, na, a retras dosarul. Până acum, când la începutul lunii februarie, a revenit cu actele pentru o nouă recalculare. Dacă nu va retrage documentele, în câteva zile, Stancu va deveni pensionar cu acte în regulă. Și evident că mașina numită CEH își va continua singură drumul spre cimitirul de mașini. Pentru că am uitat să vă spunem nici la programul Rabla nu se încadrează. I-au fost luate toate piesele, pe rând. E un vehicul caroserie.

Umăr la umăr cu el: Ioan Stamin Purcaru

Un al doilea cap al CEH, deși în ordinea importanței e primul, este și Ioan Stamin Purcaru. Omul care stă bine cu PIN-ul. Cu deciziile, mai la toamnă. Atunci când se numără bobocii. Președintele CA care permite, direct sau indirect, continuarea traseului spre cimitirul de mașini are și el o viață agitată. Tare agitată. Nu mai știe de unde primește bani. De la Conversmin – societatea aceea care pune capacul peste groapa în care este îngropat mineritul, unde este de altfel și titular pe post. De la CEH, din postura de președinte de Consiliul de Administrație. De unde pe lângă indemnizația deloc de neglijat, de-a lungul anilor a încasat și bonificații specifice legii corporatiste. Adică alte zeci de milioane (sute de milioane în lei vechi, o dată la trimestru – n.r.) Și acum și-a depus și actele de pensionare. Pentru că, nu-i așa, omul are o vârstă. Potrivit declarației de avere publicată pe site-ul CEH, Purcaru a încasat până acum din pensie suma de 61.920 de lei.

Au vândut Hunedoara pentru “comisioane”. Minerii şi energeticienii vor române pe drumuri, ei au posturi bine plătite. Dovada sabotajului industrial şi economic, etapa 2014. Personaj de tablou: NICOLAE DRĂGOI. Pictor: Ioan Stamin Purcaru.

De la aceeași societate a câștigat, a trăit, și soția acestuia. Care a fost detașată ani de zile la Reprezentanța CNH, SNH, CEH din București. În funcție cum a fost rebotezată vechea Regia Autonomă a Huilei.

Filmul mișcării personalului de la Reprezentanța CEH din București. Melczer a semnat pentru desființare. Stamin Purcaru a intervenit. Melczer a revenit asupra deciziei. Boala, pretextul perfect. Răspundere: Melczer.

Reprezentanța CEH, adică o struțo-cămilă care se ocupa cu mineritul. Mineritul paralel. Până la momentul disponibilizărilor când s-a întors la Mina Lupeni, mină intrată pe program de închidere, pentru a obține salariile compensatorii. Alo, Comisia Europeană se aude? Mă adresez vouă că procurorii din România nu se ating de huilă că e neagră și se murdăresc pe robele imaculate.

Soția președintelui Consiliului de Administrație al CEH, Ioan Stamin Purcaru, s-a întors de la București pentru a se disponibiliza. Pe liste se află și consiliera secretarului de stat, Doru Vișan

Nu am auzit nicio intervenție dură a președintelui CA, Ioan Stamin Purcaru, la inițiativele antiromânești ale președintelui Comisiei de Industrii din Camera Deputaților deputatul PSD Iulian Iancu – cel care prin demersurile sale repetitive de ani de zile (vezi energia regenerabilă) îngroapă mineritul din România și implicit și pe cel din Hunedoara. Cu asta cine ar trebui să se ocupe?

Reprezentanții minerilor în niciun caz, pentru că aceștia au fost reduși la tăcere.

Darius Câmpean, preşedinte executiv Sindicatul Muntele: Viorel STANCU să îşi dea demisia pentru că nu e capabil să conducă CEH

Minerii au rămas astfel la degetul mic al intereselor manifestate de grupul care a confiscat CEH și implicit zona energetică a României.

Dramă socială. Presiunea sindicală este mai mare decât presiunea zăcământului. Minele, ţinute în viaţă pentru a acoperi incompetenţa.

Toma Petcu, ministrul ALDE cu cămașă PSD și fără substanță energetică, a plecat. A venit Anton Anton. Un ministru pentru care CEH este doar o companie din portofoliul lui. Rămâne totuși o întrebare: de ce mai investiți în CEH banii românilor dacă nu aveți un plan clar și un orizont vizibil din punct managerial cu această companie?! Nu-i puteți uita PIN-ul?

Ramona Roșulescu