Canalizarea, locul de unde sunt scoase tot felul de obiecte. Angajații ApaServ încearcă să conștientizeze populația

0
210

Operatorul de apă din Valea Jiului a reînceput campania de conștientizare intitulată ”Canalizarea nu e coșul tău de gunoi”. Lansată anul trecut, campania a avut anumite efecte, însă în continuare angajații ApaServ găsesc în rețeaua de canalizare tot felul de  obiecte, inclusiv stârvuri de animale. Anul acesta, un punct central al campaniei îl reprezintă șervețelele umede, care, deși par inofensive, produc pagube.

Campanie pe biciclete

Angajații ApaServ au ”încălecat”, miercuri, pe biciclete. În frunte cu directorii de departamente au dat startul unei noi ediții a campaniei de conștientizare ”Canalizarea nu e coșul tău de gunoi”.

Este o repetiție la ceea ce am făcut anul trecut. Vrem să informăm cetățenii în ceea ce privește activitatea noastră legată de epurarea apelor uzate menajere, corectitudinea folosirii tuturor instalațiilor din casă, precum și a canalizării, deoarece apa rezultată în urma procesului fiecăruia dintre noi suferă încă o operațiune de epurare. Această operațiune este îngreunată dacă în apa menajeră găsim multe altele”, a declarat Cristian Ionică, director de producție ApaServ.

Pentru a reuși să acopere întregul oraș într-o singură zi, angajații ApaServ au apelat la ajutorul bicicletelor. Miercuri, campania de informare a avut ca țintă municipiul Petroșani. Reprezentanții operatorului de apă s-au axat pe magazine, parcuri, și piețe.

Campania va continua și în celelalte localități ale Văii Jiului.

Șervețelele umede blochează circuitul de epurare

Potrivit sursei citate, anul acesta reprezentanții ApaServ vor să atragă atenția asupra șervețelelor umede pe care le regăsesc tot mai frecvent în rețeaua de canalizare.

În special vrem să atragem atenția asupra folosirii șervețelelor umede. Acestea creează mari probleme în tot ceea ce înseamnă instalațiile ApaServ din cadrul stației de epurare. În ultima etapă de la stația de epurare, avem niște mixere ce amestecă nămolul. Șervețelele umede se fac ca un fuior. Am avut unul lung de 7 metri”, explică Ionică.

Iar șervețelele umede conduc inclusiv la arderea motoarelor de la stația de epurare.

Echipamente de bucătărie sau baie în rețeaua de canalizare

Șeful departamentului canalizare din cadrul ApaServ, Mariana Popa, susține că în rețeaua de canalizare sunt descoperite tot felul de produse și echipamente. De la haine, la PET-uri sau stârvuri de animale. În rețeaua de canalizare a fost găsit și un aragaz și chiar un boiler.

Am încercat să le spunem oamenilor că nu e bine. Nu-și dau seama. Comentează prețul ridicat al apei, dar ei nu știu că munca pe care o facem, mizeria pe care suntem nevoiți să o suportăm, este încadrată tot în prețul apei. Oamenii nu înțeleg, de aia suntem plătiți, să curățăm”, spune Mariana Popa.

Conform directorului Producție de la ApaServ au fost persoane care i-au întrebat pe angajați ”unde să aruncăm gunoiul menajer”. Alții le-au spus că în spatele blocului canalul e plin de gunoi. Potrivit acestuia, orice canal de la care a dispărut capacul e folosit pe post de container de gunoi.