Campania “Canalizarea nu este coşul tău de gunoi” aproape de punctul final

0
29
De mai bine de o lună de zile, reprezentanţii operatorului de apă şi canalizare din Valea Jiului, ApaServ Valea Jiului SA, străbat fiecare localitate în parte şi distribuie pliante, astfel încât să conştientizeze populaţia asupra riscului de colmatare a canalizării cu deşeurile aruncate chiar de oameni.
O campanie care îşi dovedeşte utilitatea şi îşi arată deja roadele, spune directorul SC ApaServ Valea Jiului SA, Costel Avram.
“Campania a început să dea roade. Modul în care ne-au primit oamenii când am mers să stăm de vorbă cu ei ne-a dat speranţe că lucrurile se pot schimba. Campania nu se va opri aici. Ea va continua tot timpul. A fost doar un început şi au fost semene benefice pentru noi, cei de la ApaServ”, a declarat directorul SC ApaServ Valea Jiului SA, Costel Avram.
Săptămâna aceasta sau, cel mai târziu, săptămâna viitoare, va urma o deplasare în grup pe bicicletă, circa 50 – 60 de oameni, care vor “peria” din nou Valea Jiului pentru a atrage atenţia asupra acestei probleme.
La jumătatea lunii septembrie, operatorul de apă din Valea Jiului a inițiat o campanie de conștientizare a populației, denumită simbolic “Canalizarea nu este coşul tău de gunoi” după ce angajații au constatat că în canalizare ajung tot felul de deșeuri și chiar cadavre de animale.
Colmatarea canalizării cu tot felul de deșeuri presupune costuri suplimentare din partea operatorului de apă și canal, conducând totodată la o funcționare deficitară a sistemului, au precizat reprezentanţii societăţii de apă. Numai în primul semestru al acestui an s-au înregistrat 738 de lucrări la sistemul de canalizare, dintre care 678 au fost pentru curățarea și desfundarea acestuia.
    ”În urma analizelor efectuate, am ajuns la concluzia că este necesară conștientizarea cetățenilor privind folosirea corectă și responsabilă a sistemului de canalizare. Ne dorim ca la finalul acestui program de informare valorile indicatorilor de care am amintit să scadă sau chiar să fie eliminați. Cu toții trebuie să înțelegem că dacă vrem să oferim dar și să beneficiem de servicii de canalizare de calitate, trebuie să acționăm cu responsabilitatea cuvenită”, a explicat la momentul respectiv Costel Avram.
Angajații ApaServ şi chiar directorul instituţiei au parcurs kilometri buni pe străzile din Valea Jiului explicându-le oamenilor de ce e necesar ca deșeurile să fie aruncate la container și nu în rețeaua de canalizare.
Carmen COSMAN – PREDA