Cămătărie cu „ajutorul” autorităţilor din Gorj ?!

0
37

Procurorul care se ocupă de cazul interlo­pului Doru Şerban, cunoscut sub numele Habitu, face dezvăluiri importante şi extrem de grave la adresa unor autorităţi ale statului român. Astfel, procurorul a decis să-l trimită în judecată pe Habitu pentru cămătărie, şantaj, spălare de bani şi alte acuzaţii care l-ar putea trimite 12 ani după gratii. Printre cei care l-ar fi ajutat pe Habitu să treacă neobservat se numără poliţişti, magistraţi sau organe de control fiscal.

Controversatul om de afaceri Doru Şerban, zis Habitu, a fost trimis, ieri, în judecată, pentru spălare de bani, cămătărie, şantaj, lipsire de libertate şi evaziune fiscală. Pentru aceste infracţiuni, riscă să stea până la 12 ani după gratii.

Tot ieri au fost făcute publice şi primele mesaje de amenin­ţare, trimise denunţătorului Dan Floarea: „Să le citeşti…morţii mătii pe toate că vin eu acasă zilele. Mă ocup eu de tine. Să-ţi iau toată familia în… şi pe aşchimodia aia de nevastă-ta să-i dau la… bă jigodie tu nici nu ştii cât de înrăit sunt. Să dea D-zeu să-ţi moară amândoi copiii în cele mai groaznice chinuri”.

Acesta este doar unul dintre mesajele trimise de Habitu lui Dan Floarea. Doru Şerban, zis Habitu, a ajuns în arestul poliţiei gorjene la începu­tul lunii martie a acestui an, după ce omul de afaceri Dan Floarea   l-a denunţat, pentru mai multe infracţiuni. Din interceptările telefonice între cei doi, procurorii au scos la iveală rulările ilegale de bani.

Mărul discordiei l-a reprezentat un împrumut mai vechi, de sute de mii de euro, sumă pe care Floarea susţine că a achitat-o lui Habitu, de la care împrumutase. Din probatoriul administrat de organele de urmărire penală, reiese că Habitu a încercat să-i şantajeze pe aface­ristul Dan Floarea şi pe soţia acestuia.

Rechizitoriul arată că l-a obligat pe denunţător, sechestrându-l în propria locuinţă, să sem­ne­ze un act în care recunoştea că a primit 20.000 de euro şi se obliga să lase în garanţie un autoturism. Habitu mai este acuzat că a dat bani cu camătă şi altor persoane. Acesta este acuzat şi de spălare de bani.

Complicitatea autorităţilor

Grav este că procurorul care a anchetat cazul a constatat şi complicitatea autorităţilor locale dar şi centrale: “Deşi activităţile desfă­şu­rate de acesta (n.r. Habitu) au fost de notorietate publică, până în prezent a beneficiat de complicitatea morală sau de bună voinţa mai mult sau mai puţin dezinteresată a unor lucrători de poliţie sau magistrate, astfel încât nu a fost cercetat sau tras la răspundere penală pentru faptele săvârşite”, se precizează în rechizitoriu.

Mai mult decât atât, anchetatorul a constatat că din 1989 de când Habitu s-a întors în Tg-Jiu, organele fiscale nu l-au verificat niciodată! “De asemenea, organele de control fiscal nu au înregistrat până în prezent modul de obţinere a veniturilor de către inculpat şi dacă acesta şi-a înregistrat şi şi-a achitat obligaţiile fiscale către stat.

Acelaşi lucru s-a înregistrat şi în ceea ce priveşte activitatea Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor care „nu a sesizat organele de urmărire penală în ceea ce priveşte tranzacţiile în numerar mai mari decât limita de raportare”, se mai arată în rechizitoriu.

Toate acestea firmaţii au rămas fără răspuns din partea autorităţilor în cauză şi nici purtătorul de cuvânt al Parchetului Judeţean nu a comentat cele afirmate de procu­rorul Emil Moţa în rechizitoriu.

“Imunitatea” de la PDL Gorj

Tot anchetatorul a stabilit că Doru Şerban a încercat “să-şi asigure o iluzorie imunitate”. Prin intermediari el a încercat să contacteze conducerea PDL Gorj pentru a deveni membru al acestui partid, fiind dispus să doneze chiar o sumă de bani însemnată, dar a fost refuzat.

Faţă de această situaţie, purtătorul de cuvânt al PDL Gorj, Dan Vâlceanu a declarat că: “Acest domn nu a fost membru PDL Gorj nici măcar un minut şi nu avem informaţii că ar fi contactat conduce­rea partidului. Oricum nu acceptăm persoane cu probleme cu legea şi avem un cod deontologic pe care îl respectăm”. Cei care ar fi intermediat discuţia cu şefii democrat-liberali, sunt un fost membru PDL şi un fost cumnat al unui magistrat din Gorj.

În plus, procurorul a disjuns din acest dosar altele prin care un primar, un director de liceu dar şi alte persoane din Gorj sunt cercetate pentru comiterea unor infracţiuni cum ar fi abuz în serviciu, cămătărie, trafic de influenţă sau favorizarea infractorului.

Primul termen în acest dosar este pe 26 iunie iar astăzi, magistraţii din Tg-Jiu reanalizează măsura arestării preventive pentru că s-a dispus trimiterea în judecată. Mandatul de arestare preventivă emis pe numele lui Habitu expiră pe 6 iunie.

Costin SOARE