Barajul Hidroelectrica de la Dumitra, rupt de apele Jiului

0
632

Ploile din ultimele zile au provocat creșterea debitului Jiului. Apele umflate au provocat și pagube amenajărilor hidroenergetice ale Hidroelectrica. Un baraj de deviere a fost rupt.

Baraj „spălat„ de ape

Reprezentanții Parcului Național Defileul Jiului atrag atenția asupra pericolului existent pe Jiu în urma ploilor abundente. Conform acestora, barajul de deviere a Jiului din zona Dumitra a fost rupte de apă.

”Atenție!!! Din cauza ploilor abundente, barajul de devierea a râului Jiu în zona Dumitra s-a spart. Astfel s-a format o zonă cu risc ridicat pentru practicrea activității de rafting. ( N 45° 18′ 18″. E 23° 22′ 52″)”, informează cei de la Parcul Național Defileul Jiului.

Potrivit acestora, apa se izbește cu putere de malul pe care se află drumul național.

Mai mult, un cablu electric rupt a fost fotografiat și el în apele Jiului. Din apă ies și fire de oțel.

Hidrocentrale puse în siguranță

Cel mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica, anunța că va pune în siguranță amenajările energetice de pe Râul Jiu. Asta după ce instanța a decis anularea autorizațiilor de construcție eliberate de Consiliile Județene Hunedoara și Gorj.

Conducerea Hidroelectrica susținea că lucrările de pe Jiu sunt aproape finalizate. Pentru toate cele trei obiective. Este vorba despre C.H. Bumbesti, C.H. Dumitra si M.H.C. Livezeni.

”Gradul de realizare al C.H. Dumitra este de 98%, iar in cazul centralei de la Bumbești, gradul de realizare pentru CH Bumbesti este de aproximativ 90% pentru constructii și peste 70% pentru montarea de echipamente. În ceea ce priveste M.H.C.-ul de la Livezeni, s-au executat lucrări în procent de 55%”, informa Hidroelectrica.

Prin aceste hidrocentrale de pe Jiu, Hidroelectrica trebuia să pompeze în Sistemul Energetic Național 65 MW. Aportul urma să fie realizat din 2019.

Conform Hidroelectrica, energia produsa de centralele construite pe Jiu ar fi permis alimentarea cu electricitate a peste o sută de mii de gospodării cu un consum mediu lunar de 200 kWh/lună.

Curtea de Apel București a respins, anul trecut, ca nefondat recursul celor de la Hidroelectrica. Și asta după ce la prima instanță magistrații au dat câștig de cauză Gărzii de Mediu, care a solicitat reevaluarea proiectului investițional pe care Hidroelectrica îl desfășoară în Defileul Jiului.

Sentința Curții de Apel București este definitivă.

Încă de pe la începutul anilor 2000, Hidroelectrica a început să lucreze la amenajarea a două hidrocentrale pe Jiu. Producătorul de energie a primit avizele în 2003. După aderarea la UE, proiectul hidrocentralelor din Defileu ar fi trebuit evaluat după cum spun activiștii de mediu, mai ales că pe zona Defileului se întinde un parc național.

Cu toate că decizia Curții de Apel este definitivă, conducerea Hidroelectrica anunța că va face toate demersurile legale pentru punerea în funcțiune a hidrocentralelor de pe Jiu.

Costrucția hidrocentralelor a fost contestată de organizațiile de mediu. Acestea susțin că amenajarea energetică va conduce la dispariția râului.