Aroganță. Consilierul personal, impus politic, se plimbă între concedii

0
985

Aroganța politică răzbate din instituțiile de stat din județul Hunedoara. Sute de angajați în instituții și companii de stat nu-și justifică activitatea sau nici nu știu pe unde le este locul de muncă. Pe cei mai mulți îi recomandă doar carnetul de partid. Ajung în funcții de conducere și lasă în urma lor situații ireversibile pentru angajați. Adică, îi lasă pe drumuri. Cu toate acestea, astfel de tablouri profesionale se regăsesc permanent în alte și alte poziții, bine remunerate.

Când nu ai limite…

Viorel Stancu – un nume greu în Valea Jiului. Greu prin natura insistenței cu care persiflează bunul simț și normalitatea oricărei cariere profesionale. Cunoscut în peisajul mineresc încă de la scandaluile cu piese ”extraterestre” de la Mina Livezeni, Viorel Stancu a reușit să se strecoare bine pe linie profesionale.

Episod 2010. Istoricul frăţiei îngropării CEH. Un inginer şef de mină a sprijinit un lider de sindicat ca să fure banii minerilor.

Tăcut și zâmbitor, Stancu este un inginer abil. Nu deranjează, dar se aliniază ușor solicitărilor partenerilor de discuție. Analizează împrejurările și este de acord cu toți cei care pot să-i fie utili în viață.

Așa a ajuns și director general la Complexul Energetic Hunedoara. Este singurul nume care a fost numit de trei ori director general la CEH. În trei etape diferite. Motivul? Eficiența managerială nu poate intra în discuție într-o analiză a rezultatelor economice ale CEH. Nici vreun pachet managerial asumat de Stancu nu a existat.

Singurul atuu în fața altor pretendenți la post este politicul. Profilul Viorel Stancu va fi întotdeauna unul agreat perfect de politicienii de astăzi.

Stancu are în protofoliu, dincolo de veniturile exorbitante câștigate din funcțiile deținute, și un număr remarcabil de accidente mortale pe mandatele sale. Multe, prea multe… Se poate lăuda și cu decizii controversate, și cu măsuri care în orice stat de drept i-ar fi imputate direct și deloc confortabil.

Viorel Stancu, în legea lui. Angajările și numirile la CEH, la degetul mic al PSD-ului

Nu are emoții, politicul i-a dat garanții de supraviețuire și de protecție totală. Așa că joacă în continuare…

Probleme personale, dar nu prea…

La un moment dat s-a oprit din loc. Într-o zi, după un alt accident mortal , Stancu își anunță retragerea. Motivul invocat:  probleme medicale. Consiliul de Administrație al CEH ia act, este de acord întru totul,, și numește un alt director. Doar că Stancu, pensionar cu acte în regulă, nu părăsește vistieria CEH. Rămâne conectat acolo,  în funcție de consilier al directorului general. Poziție pentru care încasează aproape 6.000 de lei. Cu alte cuvinte, nu putea derula activități de director general – din motive personale – dar poate face un program pentru un director general. Un altul care să/și asume. Ca el să nu mai aibă probleme personale. Doar confort financiar.

Domnule director general, sunteți bine? Fugiți! A plecat dricul după CEH.

Nici postura aceasta nu a fost una confortabilă. Și cum propta politică permite, aroganța mai joacă într-un spectacol. Așa că, de când este consileir personal, Viorel Stancu nu prea merge la serviciu, plimbându-se dintr-un concediu în altul. Fie medical, fie de odihnă. Asta când nu se află prin China, Belgia sau alte țări din care vrea să afle cum se revoluționează mineritul. Sau nu merge oficial. Poate ca să nu-și asume nimic. În acte nu e la serviciu.

Nici partea politică nu și-o asumă. Dar există. Viorel Stancu este membru PSD și este susținut de Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara

INIMAGINABIL. A fost un director neperformant. Acum e creier de director. Bonus: are ca temă redresarea CEH

CEH sucombează și îngroapă Hunedoara

În tot acest peisaj, CEH a ajuns un pericol socio-economic. Atât pentru județul Hunedoara cât și pentru România. Veniturile companiei sunt obținute exclusiv din vânzarea energiei electrice. Adică unele care nu pot asigura funcționarea. Cu toate acestea, banii se scurg pe diverse canale. Cel pe forța de muncă nejustificată, cea care să asigure clientela politică, nefiind deloc de neglijat. Asta ca să nu mai discutăm despre angajările nejustificate și deciziile economice care nu au fundament în activitate, dar înseamnă pacea socială care să acopere infracționalitatea și politicianismul. Nu uitați nici de contractele supraevaluate și suprapuse și redimensionate ca să existe bani pentru acoperirea celor care dirijează din umbră. Circuitul banilor în natură funcționează perfect.

Industria minieră și supraviețuirea județului Hunedoara au fost însă decise de personaje de această ținută profesională și umană.