Alertă pe Mureș. Baraje absorbante, montate în zona localității Bejan

0
176

Autoritățile hunedorene sunt în alertă. Poluarea de pe Mureș ajunge și pe raza teritorială a Hunedoarei. Baraje absorbante sunt montate pe cursul apei, în zona localității Bejan. Totul în încercarea de a opri poluarea plecată din județul Mureș, de la Termocentrala Iernut.

Pata de ulei a trecut de Șibot

Mureșul a fost poluat, accidental, pe 13 aprilie, pe raza localității mureșene Iernut. Duminică dimineață, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Garda de Mediu și Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara au construit un baraj absorbant pentru oprirea uleiului provenit de la Termocentrala Iernut. Totul sub coordonarea prefectului județului, Fabius Tiberiu Kiszely.

„În urma poluării accidentale a cursului de apă Mureș, produsă în data de 13.04.2018, pe raza localității Iernut, forțe din cadrul Administrației Bazinale de Apă Mureș și Crișuri, a Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara și Arad și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara acționează pentru montarea unor baraje absorbante. Acestea sunt amplasate la confluența râului Căian cu râul Mureș, în zona localității Bejan, comuna Șoimuș. Din informațiile primite de la ISU Alba, pata de ulei a trecut de barajul absorbant montat pe râul Mureș, pe raza localității Șibot”, informează Prefectura Hunedoara.

Conform sursei citate, sub coordonarea prefectului, s-au luat măsuri pentru a deschide golirile de fund în vederea asigurării unei curgeri laminare în amonte.

Montarea barajului absorbant s-a făcut oblic față de axul principal de curgere. Asta pentru a putea dirija unda de poluare către mal unde există posibilitatea de a recupera agentul poluant cu pompe de absorbție la suprafață.

Oficialii spun că în cursul acestei zile – duminică – pe cursul Mureșului vor fi montate încă două baraje.

Până la ora redactării acestui material, unda de poluare nu a ajuns în zona Mintia.

Râul Mureş a fost poluat accidental, vineri, cu ulei în urma unei fisuri la un transformator de la o termocentrală a Romgaz de la Iernut.