Agapă pentru alungarea singurătății. Comunitatea din Baru s-a strâns în jurul bisericii

0
320

Zeci de oameni au participat în comuna hunedoreană Baru la o agapă reînviată de preotul parohiei Petros. Biserica din Baru a fost plină de credincioși care mai apoi s-au pus la masă.

 Tradiție reînviată

Tradiția își are  rădăcina în perioada apostolică, iar agapele aveau rolul de a  consolida legăturile și credința dintre creștini. Aceste legături sunt reconstruite acum în comunitatea sătească. Un loc în care oamenii sunt tot mai bătrâni și mai singuri.

”Așa o fost din strămoși noștri  și câțiva ani nu s-o făcut. De cinci ani s-o gândit s-o readucem la normal. E pentru toată lumea, dacă s-ar putea să vină cât de mulți străini ne-am bucura”, spune Steluța Sălășan

Întreruptă timp de câțiva ani, tradiția agapei a fost readusă în actualitate de preotul Parohiei Petros.

”Am considerat că este necesară reînnodarea acestei tradiții, mai ales în ziua de astăzi în care oamenii chiar însoțiți de cei de aproape sunt tot mai singuri. Singurătatea este poate plaga acestui nou mileniu și tocmai pentru acest lucru ne-am gândit că este bine să fim laolaltă să ne putem bucura de sfânta înviere a Mântuitorului Hristos”, spune Gheorghiță Grecea, preot Parohia Petros.

Potrivit preotului, mulți dintre enoriași au copiii plecați la muncă în străinătate, sau sunt văduvi.

”Pentru a spulbera această singurătate, pentru a veni în frățietate lângă ei, lângă sufletul lor, am considerat că trebuie reluată această tradiție care multă vreme a fost specifică satului și parohiei satului nostru Petros”, a completat părintele.

”Foarte bine mă simt, la vârsta mea îs bine. Copii or plecat în Italia, numa ieri dimineață. Or fost acasă, mai am o fată aproape lângă mine dar se nimeri că astăzi nu veni  și eu îs singură, mai am ajutoare . Vine de mă ajută la lucru și nu-s singură niciodată și-n al doilea rând  îs cu Dumnezeu”, afirmă o localnică.

Agapa reprezintă acum momentul în care comunitatea sărbătorește împreună, dar își face cunoscute și nevoile.

”Este una dintre inițiativele frumoase ale bisericii ortodoxe din Petros. În fiecare an primim invitație să fim în locul acesta. Ne bucurăm să sărbătorim învierea domnului Isus Hristos, să cercetăm nevoile enoriașilor și de ce nu, să fim împreună și la momente de sărbătoare”, spune primarul comunei Baru, Daniel Răducanu.

Munca este una colectivă, sătenii fiind cei care se ocupă de tot ceea ce e necesar pentru organizarea agapei.

”Am pregătit 200 de porții. 200 de porții de sarmale, 100 de porții de ciorbă de miel și 100 de porții de ciorbă de porc”, a afirmat Angela Dumitrescu.

Femeile  sunt cele care s-au implicat în pregătirea bucatelor care au fost servite la agapă. Bărbații au avut și ei rolul lor în pregătirea ritualului și așezarea meselor.