Administrația CEH nu vrea ca minele Lonea și Lupeni să ajungă la SNÎMVJ sau Minvest

0
492

Guvernul a aprobat ordonanța de Urgență ce prevede darea în plată a activelor Complexului Energetic Hunedoara. Actul prevede scăparea de datorii a activelor ce vor fi date în plată și concesionarea lor sau darea în administrare către companii care au capacitatea financiară și tehnică de a le opera. Darea în plată presupune și spargerea actualei forme de funcționare a complexului energetic și formarea unei societăți noi.

Cine se ocupă de subvenția minelor Lonea și Lupeni?

Ordonanța nu a fost pusă încă în practică. Lipsește hotărârea de Guvern care să spună clar care sunt activele producătorului hunedorean de energie care vor fi date în plată. Mai mult, CEH are două unități miniere, Lonea și Lupeni, care sunt beneficiare de subvenție. La acest moment nu se știe în ce formulă economică vor fi incluse cele două mine.  Există discuții potrivit cărora unitățile miniere pe închidere ar urma să fie transferate către Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului sau Minvest Deva. Ambele companii cu profil de închidere a perimetrelor miniere. În cazul în care minele ar fi luate de la CEH, compania ar rămâne fără subvenție. Principala sursă de venit.

”Noi vrem să nu fie astfel de situații. Cel mai corect ar fi să fie coordonate și administrate de cei care le-au administrat și până acum că am observat și cu SNIM-ul și cu tot coroborarea ulterioară e foarte dificilă și din punct de vedere juridic și din punct de vedere administrativ și din punct de vedere al stării de siguranță pentru că oamenii care au condus știu foarte bine lucrurile de aici și noi facem toate eforturile ca lucrurile să nu conducă spre o desprindere așa cum ați întrebat dumneavoastră”, spune Ioan Stamin Purcaru, președintele Consiliului de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara.

Reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara susțin că încă se poartă discuții pe marginea modului de separare a societății.

”Programul de gândire a separării a fost transmis către Comisie, urmăm dialogul cu Comisia Europeană privind și funcționarea minelor, privind și programul de desprindere”, mai spune președintele CA al CEH.

Complexul Energetic Hunedoara are toate activele sub sechestrul finanțelor. Pierderea raportată de CEH este de peste 3,6 miliarde de lei. Către bugetul consolidat al statului, compania are de dat peste 1,8  miliarde de lei. Alte peste 2,3 miliarde de lei o reprezintă amenzile pentru certificatele de carbon. Peste toate acestea, compania hunedoreană trebuie să returneze peste 60 milioane de euro. Ajutoare ilegale acordate de stat.

Ambele societăți, atât Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, cât și Minvest, sunt controlate de directori cu carnet PSD. Prima este condusă de Pavel Dreghici, iar cealaltă de Nicolae Drăgoi.