Acuzații. Afaceri ilegale cu terenurile oamenilor la Călan

0
262

Un denunț făcut pe site-ul teiadna.ro dezvăluie că mai mulți funcționari ai primăriilor au ajuns în posesia unor terenuri – pășuni deținute în acte de săteni. Conform denunțului postat, nici Prefectura Hunedoara nu reușește să dea de capăt situației de care este acuzat și primarul în funcție, Adrian Iovănesc.

”Dosarele X”

Conform ”denunțului” postat pe teiadna.ro, sunt cazuri concrete a sute de țărani din localitățile hunedorene Batiz, Sîntămăria de Piatră, Valea Streisîngeorgiu, Nădăștia de Sus, Nădăștia de Jos, Sîncrai, Călanul Mic, Grid, Crișeni, Strei, Săcel, Ohaba și Călan ”se zbat acum să afle cum a fost posibil ca suprafețe uriașe de pășuni pe care ei dețin acte să ajungă, “pe alte acte”, în mâinile unor funcționari ai primăriilor”.

Situația este demnă, potrivit denunțătorului, demnă de Dosarele X.

”Astfel, numai iî Batiz sunt 144 de hectare și în Nădăștia nu mai puțin de 180 de hectare de pășuni, suprafețe pe care, deși s-au depus cu ani buni în urmî, înca din 2000, actele privind retrocedarea, după lungi perioade de timp acestea au ajuns, nu se știe cum, la familiile unor funcționari”, spune reclamantul, Eugen Platinca.

Potrivit acestuia, Primăria Călan nu are niciun răspuns, nici măcar la încercările Prefecturii Hunedoara de a afla situația exactă.

”Oamenii au documente care arată că numerele topografice de pe registrele din trecut din arhiva Primăriei Călan ar fi fost apoi “clonate” de pe cererile moștenitorilor de drept pe cele ulterioare ale “descurcăreților” din primarie”, mai spune reclamantul.

Conform bărbatului, către organele de urmărire penală vor fi trimise și alte documente. Acestea ar arăta că fostul secretar al Primăriei Călan recunoștea încă din 2000 că s-au depus documentele necesare retrocedării către satul Nădăștie

”Numai că în anul de grație 2016, cei de la primărie ridică din umeri, refuzând, cu o încăpățânare demnă de o cauză mai bună, să recunoască aceste documente oficiale. (…) În loc să-i lase barem în pace pe crescătorii de animale care fac această meserie de atâta amar de vreme, dacă tot nu vor să-i ajute cu nimic, autoritățile locale par complice la “confiscarea” cu acte paralele, una câte una, a celei mai bune pășuni din zonă. Bineînțeles că singurii care vor trage linie vor fi judecătorii, dar până când instanța se va pronunța definitiv, iată că sute și poate chiar mii bune de hectare de pășuni riscă să fie transformate în “pârloage”, în timp ce animalele mor de foame”, mai spune bărbatul.

În tot acest timp, unii dintre fermierii hunedoreni sunt puși să plătească ”impozite fabuloase” pentru pășunile pe care le dețin în acte, dar nu le pot folosi pentru că documentele lor nu sunt recunoscute la primărie decât la momentul în care trebuie să plătească dările.

Primarul Iovănesc: Nu avem probleme

Primarul orașului Călan Adrian Iovănesc susține că nu sunt probleme și că-l cunoaște pe cel care a făcut ”denunțul”.

”Exclus. Eu nu știu niciun funcționar public din Călan care să dețină pășuni, arendă. Este o bazaconie. În Primăria Călan, din câte știu, nu există niciun funcționar care să aibă în proprietate sau administrare pășuni”, a declarat primarul Adrian Iovănesc.

Edilul recunoaște că sunt probleme pe legea 18/1991, legea fondului funciar. Însă spune că aceste neînțelegeri vor continua și anii viitori.

Nici la nivelul Prefecturii Hunedoara nu se știa despre situația reclamată. Prefectul Fabius Kiszely a spus însă că va verifica cele semnalate în „denunțul„ de pe site-ul teiadna.ro