Activele viabile, scoase din CEH. Mintia, poate o preia cineva. Compania rămâne cu datoriile.

0
955

Viitorul apropiat aduce „spargerea„ Complexului Energetic Hunedoara. Compania are datorii de peste 2 miliarde de lei numai la Fondul pentru Mediu, statul trebuie să recupereze 60 de milioane de euro, bani despre care Comisia Europeană spune că sunt ajutoare de stat incompatibile. Mai mult, datoriile către bugetele de stat și partenerii de afaceri depășesc un miliar de lei.

Termocentrala Paroșeni alături de minele viabile

Comisia Europeană a cerut încă din anul 2015 separarea activității energetice de minerit. Statul român nu a îndeplinit acest criteriu.

Din cauza problemelor economice cu care se confruntă compania înființată în toamna lui 2012, s-a pus în discuție varianta dării în plată. Un procedeu care a fost folosit și în momentul în care a fost spartă Compania Națională a Huilei. Atunci CNH a rămas o căsuță poștală cu datorii, minele Paroșeni, Petrila și Uricani au format SNÎMVJ, termocentralele Mintia și Paroșeni au creat CEH-ul, iar minele viabile – Lonea, Livezeni, Vulcani și Lupeni – Societatea Națională a Huilei. Această societate a fuzionat, în vara lui 2013, cu CEH.

Conform unor informații din Ministerul Energiei, până la finele acestei luni Complexul Energetic Hunedoara ar urma să fie divizat.

Varianta oferită este aceea potrivit căreia Termocentrala Paroșeni alături de minele Vulcan și Livezeni va forma o nouă societate. Termocentrala Mintia ar urma să rămână de sine stătătoare în speranța că va fi preluată de vreo companie energetică și să o treacă pe gaz. Minele neviabile ar urma să formeze și ele o altă structură.

Complexul Energetic Hunedoara va rămâne, așadar, o căsuță poștală plină de datorii.

Președintele CA al CEH: Nu există un termen limită

Ioan Stamin Purcaru, președintele Consiliului de Administrație al CEH, susține că încă se poartă discuții. Nu există, potrivit lui Purcaru, un termen limită până la care să se facă o dare în plată.

”Scenariul făcut cu ministerul era din două etape. Să așteptăm hotărârea instanței cu privire la insolvență și planul doi gândirile ce facem în viitor. Până acum se gândește o dare în plată, dar nu este nimic, metodologia nu este stabilită. Se lucrează la Ministerul Energiei. Nu este un termen fixat în cât timp trebuie scos (Termocentrala Paroșeni și minele Livezeni și Vulcan -n.r.)”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, Ioan Stamin Purcaru.

Potrivit sursei citate, va fi organizată în cursul acestei luni o videoconferință cu Comisia Europeană.

”În funcție de demersurile noastre cu privire la cum se va face scoaterea activelor viabile și darea în plată și discuțiile cu Comisia Europeană vom proceda ca atare”, explică președintele CA al CEH.

Printre angajații de la Mintia s-a instalat de ceva vreme temerea că se dorește închiderea termocentralei.  Mai mult, oamenii spun că există ”viziune” doar asupra Termocentralei Paroșeni și a minei Livezeni.

Pe de altă parte, minele Lonea și Lupeni ar fi trebuit să nu mai dea cărbune de la finele anului trecut. Invocând pericolul iminent generat de neexploatarea huilei, conducerea CEH continuă exploatarea.

O dare în plată nu reprezintă altceva decât o îngropare a datoriilor acumulate de sectorul energetic.