Abatajul morții de la Lupeni face în continuare victime

0
1321

Abatajul de la mina Lupeni, cel care s-a surpat anul trecut, curmând viața a doi mineri, face în continuare victime. Un alt miner s-a accidentat în timp ce era în subteran. Acesta a suferit, potrivit inspectorilor de muncă, un traumatism cranio-cerebral ușor.

Miner accidentat în abataj

Un angajat al minei Lupeni a suferit un accident de muncă. Totul s-a întâmplat joi, la schimbul I. Accidentul s-a produs în abatajul care s-a surpat anul trecut, în timp ce minerul de 41 de ani lucra, alături de un alt coleg, în subteran.

”A fost un eveniment la orizontul respectiv, la mină la Lupeni. Un singur miner a fost accidentat, un accident ușor, a suferit un traumatism cranio-cerebral ușor”, a declarat, vineri, pentru GDD, Sorin Istrate, purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara.

Conform sursei citate, accidentul a fost raportat, iar cercetarea cauzelor care au condus la producerea lui o face angajatorul.

Printre ortaci se știe de doi accidentați

Accidentul raportat la ITM arată o singură victimă. Printre cei de la mina Lupeni însă circulă informația că ambii mineri au fost răniți. Unul ar fi fost lovit în față, iar impactul i-a scos câțiva dinți, în timp ce celălalt ar fi suferit o accidentare la coaste.

Informațiile arată că totul ar fi plecat de la manevrarea unei macarale care ”nu ar trebui să se folosească în mină”. Cu toate acestea utilajul cu pricina ”este folosit foarte des”.

La începutul lunii octombrie 2017, trei mineri au fost prinși de o surpare în mina Lupeni. Unul dintre aceștia a murit pe loc, iar cel de-al doilea a încetat din viață la spital. Cel de-al treilea miner, supraviețuitor, se luptă acum cu sechelele generate de experiența pe care a trăit-o timp de aproape 12 ore în care a rămas captiv în muntele de cărbune.

Accidentul de la Mina Lupeni a avut loc la schimbul al doilea. În timpul surpării s-a prăbușit circa 10 metri din partea din față și alți vreo 30 de metri din zona de mijloc. Întregul abataj, spun ortacii care au lucrat acolo, avea circa 80-90 de metri.

Pentru respectivul accident trei dintre șefii minerilor au devenit, anul acesta, suspecții procurorilor. Sunt cercetați pentru ucidere din culpă. Tot în cazul lor există și suspiciunea neluării măsurilor legale pentru asigurarea securității și sănătății în muncă.

Primii suspecți de uciderea din culpă a minerilor: șefii din CEH

Inspectorii de muncă susțin că pe parcursul acestui an nu au fost aplicate amenzi pentru minele din Valea Jiului. Au fost date însă avertismente.