30 lei/an dădea fiecare hunedorean ca să fie susținute (și) angajările fictive ale unor șoferi de șefi.

0
479

Cinci ani au făcut ce au vrut. Și cum au vrut. După cinci ani, în care administrațiile publice virau câte 2,5 lei pe cap de locuitor către această structură constituită la nivelul județului Hunedoara, Curtea de Conturi a spus ”stop joc”. Structura a fost nelegal constituită. Motivul? Legea care a stat la baza asocierii nu este cea care reglementează activitatea destinată câinilor. Așa și? Cine răspunde? Mai mult cine verifica activitatea? Cine realiza pontajele? Ce servicii prestau șoferii șefilor din Consiliul Județean Hunedoara angajați și la această Asociație de Dezvoltare Intracomunitară Gestionarea Animalelor fără Stăpân?

Șoferi de la CJ Hunedoara, cu ștate de plate la ADI Câini

Marin Goia, Călin Luncan Petru și Alin Brujan sunt trei șoferi din CJ Hunedoara care erau angajați fictiv, cu patru ore pe zi, la ADI Câini.

foto: Replica HD. laurențiu Nistor, președinte CJ Hunedoara

Marin Goia este de altfel cumnatul președintelui PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor. Goia a fost angajat în anul 2017, exact pe mandatul lui Laurențiu Nistor.  Patru ore pe cartea de muncă în dreptul lui Marin Goia care ocupa funcția de îngrijitor.

Am încercat să aflăm cu ce se ocupa Goia la ADI Câini. Doar că… Marin Goia și-a negat identitatea la telefon, fiind extrem de iritat de îndrăzneala apelării telefonice.

”Eu sunt obligat să vă spun cine sunt? Nu am înțeles asta. Adica cum?… Cum să nu mă revoltez dacă… domnul Goia. Da ce te interesează pe dumneata cine sunt eu….Și eu vă vorbesc frumos. Ce vreți? Ce doriți de la mine? … Și dacă sunteți jurnalistă ce mă interesează pe mine dacă nu e domnul Goia”, a răspuns ”domnul Goia, care spunea că nu este domnul Goia”

Un alt șofer aflat în aceeași situație este Călin Lucan Petru. Acesta este cel mai vechi dintre cei vizați de modelul ”part-time la Câini”. Călin Lucan Petru a fost angajat la ADI Câini încă din perioada lui Mircea Ioan Moloț și a rezistat și pe mandatul lui Laurențiu Nistor și pe mandatul lui Mircea Bobora.

foto: ZHD. Mircea Ioan Moloț, președinte CJ Hunedoara

Mircea Ioan Moloț nici nu a negat, nici nu a confirmat.

”Eu nu eram la Resurse Umane ca să știu toate detaliile”, a spus Moloț.

Mai mult președintele a subliniat salariile mici ale șoferilor din CJ Hunedoara în comparație cu alte ”inginerii financiare” făcute în alte instituții ale statului.

Aceste angajări au rămas în vigoare până în urmă cu câteva luni.

foto: Mesagerul Hunedorean

”N-are (Contract de muncă la ADI Câini – n.r.) că și-a dat demisia.  Nu știu în ce perioadă (a lucrat – n.r.), eu când am aflat, a doua zi și-a dat demisia”, a declarat, luni, pentru GDD, Mircea Bobora.

Potrivit lui Bobora, Călin Lucan ar fi lucrat după-masa la ADI Câini când efectua ”activități de supraveghere”.

Călin Lucan Petru nu a putut fi contactat. 

Coleg la ADI Câini a fost și Alin Brujan. Acesta a fost chiar șoferul lui Adrian David, și el fost președinte CJ Hunedoara.

Adrian David, fost președinte CJ Hunedoara

”Nu cred că nu mergea (la serviciu la Câini – n.r.). Mergea în baza programului care îi fusese stabilit”, a declarat, luni, pentru GDD, Adrian David.

Alin Brujan nu a putut fi nici el contactat. 

Varianta ”pe sub mână”, adoptată în instituțiile publice

Șoferii, în general, sunt ținuți la serviciu peste orele de program. Și, spun surse autorizate, atunci șefii găsesc soluții ca să îi remunereze. Unele ”pe sub mână”. Aceasta ar fi o explicație pentru care Călin Lucan, de exemplu, angajat de pe mandatul lui Mircea Ioan Moloț, a ajuns la ADI Câini. El a spart gheața, ceilalți președinți au luat modelul și l-au rostogolit. Evident că această justificare nu are cadru legal, dar e o teorie pe care aleșii neamului ”și-o permit” fiindcă ei sunt stăpânii.

Peste 12.000.000 de lei, bani publici pentru ADI Câini

La momentul constituirii acestei asocieri interjudețene s-a convenit că fiecaqre primărie va trebui să dea  către ADI Câini circa 2,5 lei pe cap de locuitor, în fiecare lună. Conform datelor statistice existente pe site-ul administrației județene, în județ sunt 418.565  de locuitori.

Spre exemplificare, Primăria Petroșani dădea pe an peste 150.000 de lei anual. Primăria Petrila dădea în fiecare lună 5.000 de lei, deci 60.000 de lei pe an.

Cea mai consistentă contribuție o avea CJ Hunedoara care era izvor financiar cu circa 10 milioane de lei.

În județ funcționau opt adăposturi pentru câinii fără stăpân, care aveau fiecare circa 5-6 angajați.

Pentru o faptă similară Liviu Dragnea a fost condamnat și acum își ispășește pedeapsa. În județul Hunedoara, organele statului nu pot fi mișcate de nicio faptă ilegală. Totul este legal, ca să-l parafrazăm pe secretarul CJ Hunedoara, Dan Daniel, el însuși condamnat pentru fapte de corupție. Ulterior și acesta a scăpat prin mărinimia politicienilor care au dezincriminat fapta.

Deci cine conduce județul? Cine conduce țara?