Avram Iancu a plecat la Polul Nord. Omagiu adus României la Centenar

0
321
avram iancu

A plecat. Va reprezenta România la “Cerc”. Acolo la Polul Nord. Unde provocarea nu este la îndemâna oricui. Iniţiativă îl caracterizează pe hunedoreanul Avram Iancu, omul care a trecut înot Dunărea. Acum vrea să fie pus pe panoplia celor care au reuşit să parcurgă traseul ce depăşeşte 600 de kilometri.

Avram Iancu va atinge Polul Nord.

Hunedoreanul Avram iancu a plecat, sâmbătă spre Polul Nord, spre Cercul Polar.

“Motivația mea este una clară. Îmi doresc ca și eu să-mi aduc umila contribuție la a reprezenta România la nivel internațional în acest an, cu totul deosebit pentru noi românii. Anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor”, a declarat Avram Iancu înainte cu câteva ore de a părăsi Hunedoara.

Avram Iancu se va lupta cu el pentru a supravieţui temperaturilor scăzute.

“Acolo nu mi-e frică de alergarea în sine, de deplasarea în sine, ci de momentele de repaus, pentru că acolo fiind temperatură foarte, foarte scăzută, orice greșeală te poate costa de la mici leziuni până la pierderea vieții. Eu sper să nu fac aceste greșeli. Sper să administrez cu cât mai multă ințelepciune si inspirație momentele de repaus”, a explicat Avram înainte de plecarea spre Polul Nord.

Este vorba despre acea zonă unde temperatura variază între -30 de grade si -50 de grade. Dacă vântul va bate cu putere, temperatura resimțită la nivelul organismului va fi și mai scazută.

“Traseul, ca distanță, este unul interesant. Sunt 617 kilometri. E un traseu mai lung ca de obicei, pentru că este o ediție aniversară, ediţia a 10-a. Organizatorii au mărit distanța cu 60 de kilometri, adică concret va trebui să parcurg o distanță cât de la Petroșani la Marea Neagră. Tot atât vor fi și acolo, dar în condiții mult, mult mai dificile. Vom avea de străbătut în primii 200 kilometri niște munți, o traversare de munți. Acolo sper eu să mă simt cât se poate de bine, pentru că m-am antrenat în munții aceștia din jurul Petroșaniului, în special în Munții Parâng la peste 2000 de metri altitudine. Mă voi simți in elementul meu, după care se tot coboară tot spre o mare, mai exact spre Oceanul Arctic”, povesteşte Avram Iancu.

Hunedoreanul  este propriul său arbitru în această competiţie. Nu există un regulament. Doar cel al naturii care nu iartă.

“Nu interesează pe nimeni când alergi, dacă alergi, când dormi, când manânci, e treaba ta. Ideea este să ajungi la final. În cele nouă ediții trecute doar 32 de oameni au reuşit să ajungă la final. Rata abandonului este foarte mare, peste 50%”, mai spune hunedoreanul.

Avram iancu este hunedoreanul care a traversat şi Dunărea înot. Fără costum de neopren.

interviu realizat de Daniel Roşca

Redactor Aldo Todoran

editor: Ramona Roşulescu

Sursa foto: Carpathian Horse Trekking Petrila.