10.000 de lei amendă pentru CEH. Sancțiunea, aplicată pentru deficiențele din subteran

0
462

Complexul Energetic Hunedoara a fost amendat, luna trecută, de inspectorii de muncă. Nerespectarea monografiei de armare la unitățile miniere, principala neregulă. Amenda: zece mii de lei. Asta pentru că deficiențele fuseseră constatate anterior, dar nu au fost îndepărtate.

Echipă de control diversă

Unitățile miniere din Valea Jiului au fost controlate, în noiembrie, de inspectori de muncă din Hunedoara, reprezentanți de la Inspecția Muncii București și inspectori pe minerit din țară. Controalele au fost rezultatul accidentelor mortale înregistrate în octombrie la minele din cadrul CEH și SNÎMVJ.

Amendă pentru CEH, dar și avertismente

Complexul Energetic Hunedoara a fost amendat cu suma de 10.000 de lei. Asta pentru că în cadrul minelor din componența societății lipsesc elementele de susținere a abatajelor.

”Complexul Energetic Hunedoara a primit o amendă în valoare de 10 mii lei pentru neconformități legate de nerespectarea monografiei de armare”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, Sorin Istrate, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara.

Producătorul hunedorean de energie a fost amendat din cauza faptului că la controalele anterioare i s-a pus în vedere să remedieze deficiențele, dar nu a luat măsuri în acest sens.

Totodată, Complexul Energetic Hunedoara a mai primit și 10 avertismente de la inspectorii de muncă. Alte patru avertismente au fost aplicate pentru minele din cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.

Stâlpii de susținere, eterna problemă la CEH

Imediat după accidentul mortal de la mina Lupeni, produs la începutul lunii octombrie, ministrul Energiei, Toma Petcu, susținea că CEH a rezolvat cu stâlpii de susținere. La companie urmau să vină 200 de bucăți. Acestea urmau să fie împărțite, în funcție de nevoie, la minele Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan. Se pare însă că stâlpii de susținere au întârziat.

Neregulile din subteranele minelor din Valea Jiului nu sunt de azi, de ieri. Sunt vechi și perpetuate de la un an la altul pentru că nimeni nu are curajul să ia atitudine și să spună stop abuzurilor.
Anul acesta, mina Lupeni, cea care recent a curmat două vieți, a fost controlată – înainte de accidentul de muncă- de inspectorii de muncă.

La acel moment, ITM-ul a găsit deficiențe la abatajul mecanizat. Pentru ”neconformități la căile de acces în abatajul mecanizat – adică erau subdimensionate căile de acces”, mina Lupeni a primit o amendă dă 10.000 de lei.

Pe parcursul ultimilor ani, Complexul Energetic Hunedoara a primit amenzi de zeci de mii de lei din partea ITM.

Vezi aici amenzile încasate de minele din Valea Jiului

Mina Lupeni amendată anul acesta cu 10 mii de lei. Accesul în abatajul mecanizat era subdimensionat